Mobirise Web Builder

Mi is az a Bujinkan?

Vaszkun Balázs

A ninjutsu stílusok legnagyobb világszervezetét hívják Bujinkannak, amelyek vezetője Dr. Hatsumi Masaaki és központja Japánban, a Tokió melletti Chiba városrészben található. Aki a Bujinkan tartalmát szeretné megérteni, annak mindhárom aspektussal meg kell ismerkednie: a stílussal, a szervezettel, a vezetőjével. Erről a háromról olvashatsz itt bővebben.


Bujinkan - Egy harcművészeti stílus

A Bujinkan-hoz tartozni annyit jelent: a harcművészetek egy bizonyos ágának gyakorlójává válni. A stílus alapja 9 iskola anyaga, melyek a középkori Japán idejéből maradtak fent. Ezeket részben tekercsekre írták, részben szóban adták tovább, így szálltak örökösről örökösre, mígnem összegyűltek egy ember, Takamatsu Toshitsugu kezében. Ő volt az utolsó igazi (vér szerinti), élő nindzsa, aki a tanultakat valós, harci körülmények között tesztelte, modernizálta, fejlesztette tovább.

Tudását és a tekercseket tanítványának, Dr. Hatsumi Masaaki mesternek adta tovább, aki ma is oktatja azt Japánban. A kilenc ránk maradt iskola közül némelyik a szamurájok, mások a régi nindzsák harci rendszereit tartalmazza. Hosszú távú gyakorlásuk nemcsak történelmi tanulmányokat kíván azonban, hanem a modern harc körülményeinek ismeretét is.

Hatsumi mester nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megértesse a tanítványaival: tanításainak jótékony hatása nem elsősorban a küzdelemben keresendő – épp ellenkezőleg! Az edzések arra ébresztenek rá, hogyan tehetünk szert olyan képességekre, amelyek birtokában már nem szükséges “erőszakoskodnunk”: a gyakorlással töltött évek során tanítványaink megtanulják kezelni a stresszt, észrevenni a lehetőségeket és bármely körülmények között feltalálni magukat. A gyakorlás célja minden esetben a fizikai küzdelem elkerülése kell, hogy legyen!

A Bujinkanhoz tartozó iskolák nevei:

• Togakure Ryu Ninpo (戸隠流忍法体術)

• Kumogakure Ryu Ninpo (雲隠流忍法)

• Gyokushin Ryu Ninpo (玉心流忍法)
• Gyokko Ryu Kosshijutsu (玉虎流骨指術)
• Kukishin Ryu Taijutsu (九鬼神伝流八法秘剣術)
• Shindenfudo Ryu Dakentaijutsu (神伝不動流打拳体術)
• Koto Ryu Koppojutsu (虎倒流骨法術)
• Gikan Ryu Koppojutsu (義鑑流骨法術)
• Takagiyoshin Ryu Jutaijutsu (高木揚心流柔体術)


Ez a tudás ma a nagymesternek köszönhetően a Bujinkan szervezetén belül öröklődik tovább.Bujinkan - Egy szervezet
Bár hivatalos jogi kerete nincsen, világszerte több százezer ember tartozik a Bujinkanhoz. Szinte minden országban van legalább egy dojo, ahol az oktató Hatsumi mestertől vagy annak valamelyik tanítványától szerzi ismereteit. Egészen különleges élményt jelent az érdeklődésük, hobbijuk, szenvedélyük által összekötött, a világ minden tájáról összegyűlő emberek találkozása egy-egy nagyobb rendezvényen.

Így a harcművészeti tudásunkat a japán tanítások mellett ugyanúgy gazdagítják külföldi barátaink is, és történeteik Dél-Afrikából, a Balkán háború emlékéről, egyes dél-amerikai országok utcai zavargásairól, de ugyanakkor a világ számos csodájáról is. Ez az energia minden tagunkat segíti: hogy fejlessze a tudását, hogy kitartson a céljai mellett, hogy jobb emberré válhasson.
Barátságunk mellett a tudásunk forrása is közös: Hatsumi mester, a 9 iskola Soke-ja (örököse).


Bujinkan - Egy ember
A Bujinkan név egy helyet jelöl, ahol az isteni harcosok vagy harci istenségek tanyáznak, és alapvetően idős mesterünk, Dr. Masaaki Hatsumi nevéhez fűződik. Ő egyesítette a 70-es évek elején a birtokába került 9 iskola ősi tudását, ezáltal létrehozva a harci művészetek egyfajta általános esszenciáját, lényegét. Ennek az egységesített technikai rendszernek adta a Bujinkan nevet, részben tisztelgésként mestere, Takamatsu Sensei emléke előtt (a Bujin Takamatsu Kínában kapott harci nevének japán kiejtése is egyben). 


"A tanítvány egy nap feljut a csúcs közelébe, és meglepve veszi észre, hogy valami egészen mást kapott, mint amire számított. Szembe találja magát a ténnyel, hogy amit idáig kész harci technikának gondolt, az csupán szakmai bevezetés volt. Ekkor egészen új távlat nyílik meg előtte, átértékeli az eddigi haladást. Az iménti cél voltaképpen bejárattá válik egy újabb, ismeretlen és hatalmas világhoz. A tanítvány megpihen egy kicsit, amikor elnyerte a danját, él az alkalommal, visszatekint és átgondolja a fejlődését. Ám késznek kell lennie arra, hogy tekintetét a legutóbb elhagyott pontról az újabb magasság felé fordítsa, és tovább induljon…”


Az első 3 évben minden új tanítvány ezt a Hatsumi által létrehozott szintézist tanulmányozza, erre alapozódnak a későbbi, mélyebb ismeretek és technikák is. Az eltelt évtizedek bebizonyították, milyen hatékony segítség is ez, hiszen 1-2 generáció alatt százezrek értették meg az alapprogramnak köszönhetően a harcművészetek alapjait, fejlődtek látványosan és találták meg helyüket nemcsak a tatamin, de a nagybetűs életben is. Hatsumi mester, aki mindezt lehetővé tette, még ma is tanít, és zarándokként százak keresik fel minden évben a Nyugati világból, hogy tudásukat továbbfejlesszék és tanításai által bölcsebbé válhassanak.


A Dr. előjelet orvosi képzettségének köszönheti, de Japánban és világszerte, mint a Ninjutsu élő legendája vált híressé: több film vagy sorozat készítésében működött közre vagy adott tanácsokat, tanítóként és terapeutaként megszámlálhatatlan esetben segített tanítványain, embertársain, és a Föld minden kontinensére elvitte a japán harcművészetek és a Bujinkan hírnevét. Életével és munkásságával számos honlap foglalkozik, további részletekhez ajánlunk itt néhányat:


Linkek:

http://en.wikipedia.org/wiki/Masaaki_Hatsumi

http://en.wikipedia.org/wiki/Bujinkan

http://hatsumi.free.fr/hatsumi-biography-1.htm