Mobirise

A ninjutsuról

Vaszkun Balázs

Titkos harcmodor?

A világon több keretrendszerben oktatnak Ninjutsu-t, de ezek között stabil közös metszetet találni nem mindig könnyű feladat. Nyilván mindegyik japán eredetű, és valamilyen szinten kapcsolódik a nindzsák tudásanyagához. Ennek a stílusnak a hivatalos neve ninpo taijutsu, de legtöbbször egyszerűen ninjutsu-nak hívjuk.


Az 1990-as évekig Hatsumi Sensei a Bujinkan mozgásanyagát Ninjutsu-nak nevezte. Akkoriban azonban olyan torzzá vált a média által generált, a valóságtól sokszor nagyon elrugaszkodott ninja-kép, hogy a nagymester kénytelen volt először Budō Taijutsu-ként, majd Ninpō Taijutsu-ként leírni az általa oktatott stílust, hogy megőrizze annak komolyságát. Sokak szemében ugyanis a ninják harcművészete csakis a kémek, vagy erkölcstelen bérgyilkosok technikáinak összessége lehet. De ha a ninják egyszerű bérgyilkosok lennének, mi szükségük lett volna leírni a technikáikat? Látott már valaki olyan bűnözőt, aki leírja a technikáit arról, hogyan kell lopni, vagy gyilkolni? Természetesen nem.


Egy-egy iskola anyaga ember-ember közötti tudástranszfer révén száll mesterről mesterre: az iskola élén a mindenkori Sōke áll. Egy Sōke (örökös) feladata, hogy továbbadja és fejlessze mindazt a tudást, amit a mesterétől kapott. Hatsumi mester összesen 9 tradicionális japán harcművészeti iskola “örököse”, azaz tulajdonosa. Ebből 3 kötődik a ninják, 6 pedig a szamurájok harci tudásanyagához. Ez a kilenc rendszer kiegészíti egymást, de nem keveredik össze. Hatsumi volt az elő, aki a 9 iskola anyagát szintetizálta, és az eredményt – egyfajta alaptudást – külön ismeretanyaggá formálta. Így született meg a Bujinkan.